Naturalne mleko – „u Lodziarzy” i w mlekomatach
Od pewnego czasu coraz chętniej sięgamy po jak najmniej przetworzone produkty. Dowodem na to jest chociażby zainteresowanie lodami z Wytwórni Lodów Prawdziwych „u Lodziarzy”, które powstają wyłącznie na bazie naturalnych składników.
2016-03-02, 11:06

Systematycznie rośnie też popularność białostockich mlekomatów, w których kupić można niepasteryzowane mleko. Co ciekawe, w obu przypadkach mamy do czynienia z tym samym mlekiem, a obie firmy podpisały niedawno umowę o wyłącznej współpracy.

 

Od niedawna da się zauważyć pewien trend - coraz więcej osób baczniej przygląda się jedzeniu, które dostępne jest na sklepowych półkach.

 

Z całą pewnością można więc stwierdzić, że światowa moda na zdrową żywność coraz silniej zakorzenia się na Podlasiu. M. in. to zadecydowało przecież o sukcesie Wytwórni Lodów Prawdziwych „u Lodziarzy”, która już po kilku miesiącach działalności zdobyła tytuł najpopularniejszej lodziarni w Białymstoku.

 

Dostępne w niej przysmaki tworzone są wyłącznie z naturalnych składników - warzyw i owoców z ekologicznych hodowli. W lodach najważniejsze jest jednak mleko – zawsze „swojskie” i dostarczane przez „gospodarza” z regionu.

 

Co ciekawe, lody te produkowane są z dokładnie tego samego mleka, które dostępne jest w białostockich mlekomatach. Obecnie na terenie miasta działają 4 tego typu samoobsługowe urządzenia: przy ul. Zachodniej, Duboisa, Waszyngtona i Komisji Edukacji Narodowej.

 

Warto też wiedzieć, że obie firmy – czyli Wytwórnia Lodów Prawdziwych „u Lodziarzy” i Mlekomaty Białystok - podpisały niedawno umowę o wyłącznej współpracy.

 

­- To „swojskie” mleko dostarczane przez naszych partnerów nie tylko gwarantuje wyjątkowy smak naszych lodów. Dzięki niemu cały proces produkcyjny jest też nieporównywalnie prostszy i krótszy – mówi Krzysztof Kuderewski, przedstawiciel lodziarni.

 

Wynika to z faktu, że mamy tu do czynienia z tzw. pełnym, niepasteryzowanym mlekiem.

 

­- Mleko powinno zawierać niezwykle pożyteczne i de facto zdrowe kultury bakterii. Ich usunięcie podczas pasteryzacji wydłuża co prawda termin przydatności do spożycia, ale jednocześnie odbiera mleku jego pierwotne właściwości – dodaje Marcin Roszkowski, właściciel mlekomatów.

 

Na koniec warto wspomnieć, że Mlekomaty Białystok to jedyny podmiot na naszym rynku z pozwoleniem na bezpośrednią dystrybucję naturalnego mleka.

 

Możliwość sprzedawania swoich produktów klientom detalicznym (a nie np. do mleczarni) wymagała spełnienia wielu rygorystycznych norm jakości i higieny. Proces produkcyjny stale nadzorowany jest przez odpowiednie instytucje, a mleko podlega systematycznej kontroli.

KONTAKT / AUTOR
Janusz Mroczkowski
CEO
Agencja Publicum PR
501 03 58 53
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.