„Bądź widoczny – bądź bezpieczny”. Akcja sklepu Metal-Fach
Kamizelki odblaskowe ułatwiające zachowanie bezpieczeństwa na drodze trafiły do kilkunastu podlaskich szkół. To akcja, którą zorganizował sokólski Sklep Metal-Fach, działającego pod szyldem jednego z największych w województwie producentów maszyn rolniczych.
2017-09-11, 16:04

- Naszą akcję nazwaliśmy dość wymownie. Jej hasło brzmi: „Bądź widoczny – bądź bezpieczny". W ten sposób chcieliśmy podkreślić, a zarazem uzmysłowić dzieciom i młodzieży, jak ważne jest ich bezpieczeństwo na drogach – mówi Paula Kucharewicz, właścicielka Sklepu Metal–Fach.

Przed kilkoma dniami rozpoczął się nowy rok szkolny. Nieubłaganie też zbliża się okres jesienno-zimowy. Niestety policyjne statystyki nie pozostawiają cienia wątpliwości. To właśnie w tym czasie dochodzi do większej liczby wypadków z udziałem pieszych.

Poruszając się po nieoświetlonej drodze bez żadnych elementów odblaskowych jesteśmy praktycznie niewidoczni dla kierujących pojazdami. Kierowca ma szansę dostrzec taką osobę dopiero z odległości około 20-30 metrów. To zdecydowanie zbyt mało, aby ją ominąć czy zahamować.  Kamizelka odblaskowa sprawia zaś, że idąc poboczem zostaniemy zauważeni odpowiednio wcześniej - nawet z odległości 150 metrów. To daje kierowcom możliwość wykonania bezpiecznych manewrów.

Kolejny przykład zastosowania kamizelek to szkolne wycieczki, nawet jeśli odbywają się w ciągu dnia. Ten sposób odznaczania maluchów pozytywnie wpływa na bezpieczeństwo najmłodszych szczególnie zimą, gdy dominuje szaruga.

- Dlatego też zorganizowaliśmy wrześniową akcję w szkołach. Do szkół przekazaliśmy pakiet 25 kamizelek. Chcieliśmy w ten sposób zwrócić uwagę uczniów na to, że bezpieczeństwo na drodze jest bardzo ważne. Zachęcamy do noszenia tego typu elementów wszystkich, również dorosłych. Tu przecież chodzi o nasze zdrowie a nawet życie – dodaje Paula Kucharewicz.