13 października restaurację otworzy wernisaż malarski. Dzień później właściciele organizują inauguracyjną kolację dla dziennikarzy, blogerów i partnerów, dzięki którym udało się uruchomić lokal. Od niedzieli - 15 października - natomiast drzwi “Kwestii Czasu” zostaną już szeroko otwarte dla wszystkich spragnionych nowych, kulinarnych doznań.
Dlaczego „Kwestia Czasu”? Bo to właśnie czas będzie odgrywał w niej rolę najważniejszą.
- Bardzo nam zależy, aby nasi goście, choć w symboliczny sposób mogli przenieść się w czasie i cofnąć do lat dwudziestolecia międzywojennego, do domów naszych przodków, gdzie się kisiło, peklowało, pasteryzowało, suszyło i nastawiało mleko na zsiadłe. Z drugiej strony chcemy aby nasi goście miło i owocnie spędzali chwile w tym miejscu i... żeby po prostu mieli dla siebie czas – mówi Łukasz Szczepański, jeden z twórców restauracji.
Menu „Kwestii Czasu” opierać się będzie m.in. na produktach z Podlasia, które pochodzą z lokalnych gospodarstw. Dla przykładu, w restauracji nie będzie można wypić herbaty z cytryną. Ten egzotyczny owoc zostanie zastąpiony pigwą. Zamiast włoskiej mozzarelli na talerzu pojawi się ser z Korycina, a oliwę z oliwek zastąpi olej lniany z małej, prywatnej tłoczni.
Lokal otwiera swoje podwoje 13 października o godzinie 19.00 wernisażem wystawy Joanny Kijak Rajcy, zatytułowanej „Konfabulacja”. Jej obrazy stanowią abstrakcje oderwane od rzeczywistości i są kompozycją
linii, barwnych plam, brył i płaszczyzn. Wystawa, którą zaprezentuje w „Kwestii Czasu” to spacer z psem w
abstrakcyjnej emocji. Joanna Kijak – Rajca to białostoczanka, magister inżynier architekt PB. Jest
projektantką w pracowni architektury wnętrz j2studio. Malarstwo, rysunek i fotografikę uprawia od kiedy pamięta… Jk sama o nich mówi, jej prace są „wylewem emocjonalnym, wrażeniem i odczuciem”. Zastrzega, że wszelkie podobieństwa do realnego świata są przypadkowe.
Dla gości wernisażu przygotowany zostanie bezpłatny poczęstunek w postaci przekąsek, a w mierzeniu się z materią sztuki pomoże kieliszek wina. Wstęp jest całkowicie bezpłatny, nie jest też wymagana wcześniejsza rezerwacja. Wystawa będzie czynna do 12 grudnia w godzinach otwarcia lokalu.
Inauguracją „Kwestii Czasu” będzie sobotni wieczór i uroczysta kolacja. Zaproszenia otrzymali przedstawiciele władz Uniwersytetu w Białymstoku, dziennikarze, blogerzy kulinarni. Na kolacji zaserwowane zostanie menu degustacyjne skomponowane z kilku wybranych dań.
Lokal mieści się przy Placu Niezależnego Zrzeszenia Studentów 1 w budynku Uniwersytetu w Białymstoku.
Serdecznie zapraszamy Państwa zarówno na piątkowy wernisaż (wówczas będzie możliwość przeprowadzenia wywiadu z malarką), jak i na uroczyste otwarcie „Kwestii Czasu” w sobotę o godzinie 19.00. Rozpoczyna się zupełnie nowy rozdział w kulinarnej historii miasta, ponieważ takiego menu nie serwuje żaden inny lokal w Białymstoku.