Odkryj Krynkę na nowo
Jest naturalnie czysta i nie jest poddawana złożonemu procesowi uzdatniania, a jednocześnie zawiera w swoim składzie właściwe dla tego produktu składniki. Mowa o wodzie wydobywanej z bezpiecznego źródła na poziomie 70 metrów pod ziemią w podlaskiej miejscowości Krynki. Od 1947 roku działa tam wytwórnia wód „Krynka”.
2018-02-28, 19:43

W ubiegłym roku marka zapoczątkowała etap zmian wyglądu etykiet, który poprzedziła też zmiana logo.
Proces pełnego rebrandingu właśnie dobiegł końca. W efekcie wszystkie produkty znajdujące się w
portfolio tej podlaskiej marki zyskały już zupełnie nowy designe.

- Jesteśmy dumni z naszych nowych etykiet. Wierzę głęboko, że dzięki nim po Krynkę sięgną również
młode pokolenia. To w praktyce ukłon w ich stronę. Jest nowocześnie i zgodnie z obowiązującym
wzornictwem. Krynka to marka o mocno ugruntowanej pozycji w świadomości klientów z Podlasia, a
dzięki nowym etykietom chcemy systematycznie wprowadzać produkt w kolejnych regionach kraju –
mówi Mieczyslaw Surowiec, prezes Krynki.

Obecnie jej produkty dostępne są poza województwem podlaskim również na Warmii i Mazurach, w
Warszawie i na Pomorzu, ale według zapewnień prezesa, firma pracuje nad rozwojem dystrybucji.
Podlaska wytwórnia wód korzysta z niewyczerpalnych źródeł krystalicznie czystej wody, naturalnie
nasyconej składnikami mineralnymi. Źródło Krynki znajduje się na skraju Puszczy Knyszyńskiej w
ekologicznie czystym regionie. Strumienie biją w tym miejscu już od zamierzchłych czasów.

Krynka jest wodą źródlaną naturalnego pochodzenia o składzie mineralnym i właściwościach
wymaganych dla wody przeznaczonej do codziennego spożycia. Co ważne, nie zawiera ona w
znacznych ilościach składników, które powinny być limitowane przez niektóre osoby w codziennej
diecie, takich jak: chlorki, sód, potas, siarczany, fluorki oraz jodki. Z uwagi na jej skład brak też
przeciwwskazań do jej stałego stosowania bez ograniczeń dla osób w każdym wieku i niezależnie od
stanu zdrowia.

- Woda wypływa spod ziemi ze studni artezyjskich i pod wpływem naturalnego ciśnienia wydobywa się
nad powierzchnię terenu do wysokości trzech metrów – mówi Barbara Janowicz, główny technolog
żywieniowy w wytwórni Krynka. - W naszej produkcji wykorzystujemy wodę, którą pobieramy z
głębokości 70 metrów. Od początku działalności naszym priorytetem jest zachowanie pierwotnego
smaku wydobywanej wody, jej czystości i specyficznych właściwości.
Jak podkreślają technolodzy żywności, Krynka jest czysta pod względem mikrobiologicznym, pochodzi
ze złóż podziemnych, izolowanych od czynników zewnętrznych i co ciekawe nigdy nie stwierdzono w
nich składników toksycznych czy szkodliwych dla zdrowia.

- To wszystko wpływa na to, że nasza Krynka nie podlega procesowi uzdatniania i nie jest
dezynfekowana. Skład wody źródlanej rozlewanej do opakowań jednostkowych jest identyczny jak skład mineralny wody ze źródła. Na żadnym etapie produkcji nie ingerujemy w skład chemiczny –
zapewnia Barbara Janowicz.

Kilka lat temu spółka opracowała i wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności oparty
na normie PN-EN ISO 22000. Polega on na stałym monitorowaniu każdego etapu procesu
technologicznego, od przyjęcia surowców do produkcji aż po dystrybucję wody i wytwarzanych na bazie
wody napoi smakowych.

- Ten system obejmuje proces produkcji: wody źródlanej niegazowanej w opakowaniach PET i butlach
pięciogalonowych, wody źródlanej gazowanej w opakowaniach szklanych i w opakowaniach PET,
napoi smakowych niegazowanych i gazowanych w opakowaniach PET oraz napoi smakowych
gazowanych w opakowaniach szklanych - kończy Barbara Janowicz.

Opinia:
Dr hab. Elżbieta Jekatierynczuk - Rudczyk, dyrektor Instytutu Biologii / Zakład Ochrony
Środowiska Uniwersytetu w Białymstoku.

Wody międzymorenowe, które biją w okolicach Krynek w województwie podlaskim charakteryzują się
bardzo dobrą jakością i spełniają warunki stawiane wodom do picia. Niezwykłość tej wody polega na
braku ingerencji w jej jakość. Woda źródlana, jaką oferuje wytwórnia Krynka jest to substancja
naturalna, a w związku z tym wpisująca się w trend najnowszych upodobań żywieniowych.

KONTAKT / AUTOR
Janusz Mroczkowski
CEO
Agencja Publicum PR
501 03 58 53
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.