Liczy się wynik
Jedna z największych księgarni internetowych w Polsce TaniaKsiazka.pl, chcąc wdrożyć skuteczną strategię biznesową, rozpoczęła współpracę z Adamem Guzem. To nie tylko znany doradca biznesowy, ale też zadeklarowany czytelnik i pisarz. TaniaKsiazka.pl ma w swojej ofercie jego debiutancką powieść. Trudno o lepszy mariaż.
2018-05-24, 22:30

Stronę księgarni odwiedza rocznie ponad siedem milionów osób, za jej pośrednictwem realizowanych jest miesięcznie pięćdziesiąt tysięcy transakcji. Firma odnotowuje dynamiczny rozwój. Takie gwałtowne przyspieszenie wymaga jednak przeformatowania dotychczasowych procedur i zintensyfikowania działań na wielu polach. Łatwiej też o błąd i o pogubienie się w nadmiernej liczbie zadań i danych.

- Stąd nasza decyzja o powierzeniu finansowego nadzoru w firmie pierwszoligowemu managerowi. Na tym etapie potrzebujemy już bardziej systemowego podejścia do planowania i zarządzania - mówi Łukasz Kierus, właściciel księgarni TaniaKsiazka.pl. - Liczymy na to, że nowy CFO zoptymalizuje koszty, między innymi poprzez rozwój nowych sklepów, co w perspektywie najbliższych trzech, czterech lat potroi wartość spółki. Będziemy też razem pracować nad pozyskaniem dodatkowego kapitału na rozwój firmy.

Adam Guz to jedna z najbardziej rozpoznawalnych postaci polskiego biznesu. Przede wszystkim jest cenionym doradcą finansowym z ogromnym doświadczeniem, specjalizującym się w transakcjach M&A. Zrealizował z sukcesem ponad 100 projektów dla takich spółek jak m.in.: PTWP (organizatora Europejskiego Forum Gospodarczego),  SuperFish S.A., Graal S.A., Integer SA, Energomontaż S.A., gdzie wartość przeprowadzonych operacji przekraczała stumilionowe budżety liczone w euro. Organizował kilkanaście IPO m.in. dla Integer i Graal. Pełnił także funkcje CFO w kilku znanych podmiotach. Kiedy jako dyrektor finansowy prowadził interesy firmy Siódemka S.A., zrobił z niej najbardziej rentowną firmę logistyczną w Polsce. Zasiadał też w radach nadzorczych wielu spółek notowanych na giełdzie.

- Firma jest perspektywiczna, ma ogromny potencjał rozwoju, a osobiście podoba mi się e-commerce i podejście zespołu i CEO do biznesu. Uczestnicząc w budowaniu liderów rynku m.in. przetwórstwa czy logistycznego, niemal intuicyjnie wyczułem, że Tania Książka ma wszystko co potrzeba, by stać się najistotniejszym graczem na rynku.

- Krótko tłumaczy powody swojej decyzji o przystąpieniu do załogi TaniaKsiazka.pl sam Adam Guz.

Jako ekspert finansowy z 20-letnim doświadczeniem zna świat krajowego biznesu od podszewki. Moment zawodowego „zwolnienia tempa” postanowił więc wykorzystać, by opisać jego realia. Wydana w ubiegłym roku sensacyjna powieść „19  dołków, czyli jak ukraść spółkę” opowiada o meandrach polskiego kapitalizmu, szwindlach, spekulantach i o tym jaką cenę płaci się za osiągnięcie materialnego sukcesu. Autor przyznaje, że wszystko co opisuje zna z życia, choć fabuła i bohaterowie są wymyśleni. Tytuł nawiązuje do innej wielkiej pasji Adama Guza jaką jest gra w golfa. Finansista szczyci się, że grał na ponad stu polach w Polsce i na świecie, a na swoim koncie ma kilka tytułów, w tym wicemistrza Polski w mieszanych zawodach brydżowo-golfowych. Bo, poza golfem, jogą i nartami, brydż jest kolejną jego pasją.

- Biznes jest jak gra w golfa. Obie aktywności wymagają koncentracji i samokontroli, zmuszają do rozwoju i odpowiedzialności. Liczba sukcesów i porażek, które spotykają nas po drodze, nie jest istotna. W obu przypadkach najważniejszy jest wynik - promuje swoją powieść m.in. na portalu TaniaKsiazka.pl, który teraz będzie reprezentował.