Mrs. Sporty z Zamościa adoptowała lemura
Nie antylopa, nie łania ani gazela zostały wybrane na maskotkę klubu Mrs. Sporty w Zamościu, ale lemur! Powód jest oczywisty - nikt tak śmiało nie wygina ciała. Od maja klub fitness jest opiekunem jednego z tych sympatycznych futrzaków przebywających w zamojskim ZOO.
2018-06-08, 13:17

Świadczy o tym tabliczka widniejąca przy wybiegu lemurów katta. Ale opiekunowie mają problem z odróżnieniem adoptowanego „dziecka”. Wszystkie osobniki w stadzie - całkiem sporym - wyglądają tak samo.

- Nie wiemy więc czy adoptowaliśmy dziewczynkę czy chłopca, ani ile podopieczny ma lat - żartuje Dariusz Wojtkowski, właściciel Mrs. Sporty w Zamościu. - Ale czy to ważne? Niewątpliwie jest podobny do króla Juliana z filmowego „Madagaskaru”, który dbał o formę i robił furorę na parkiecie.  Nie mamy nic przeciwko temu, by patronował naszemu klubowi i chętnie będziemy łożyć na jego utrzymanie.

Lemury katta są jednymi z popularniejszych mieszkańców ZOO w Zamościu. Przed ich wybiegiem zbiera się zawsze tłumek rozbawionych ich figlami dzieci. Zwierzęta pochodzą z Madagaskaru, ale w Zamościu mają się chyba całkiem dobrze, ponieważ chętnie się tu rozmnażają. Być może Mrs. Sporty zaadoptowała jedno w bliźniąt, które przyszły na świat rok temu, w maju 2017 roku.

- Honorowa adopcja zwierząt to coraz popularniejsza forma sponsoringu w naszym ZOO - mówi Joanna Sołodzińska, asystent ds. dydaktycznych w zamojskim ogrodzie zoologicznym, który jest jednym z najstarszych w Polsce (w tym roku obchodzi stulecie). Rocznie odwiedza je około 200 tys. osób - Firma pokrywa część kosztów utrzymania wybranego zwierzęcia. W zamian umieszczamy tabliczkę z nazwą opiekuna przy wybiegu i publikujemy informacje o sponsorze na stronie internetowej w zakładce „Nasi Przyjaciele”.

Lemur to zwierzę skoczne i żywotne, co zbiega się z ideą Mrs. Sporty. Jest to bowiem klub propagujący zdrowy i aktywny styl życia, którego oferta skierowana jest wyłącznie do pań. Plan ćwiczeń opracowywany jest indywidualnie i dostosowywany do potrzeb i możliwości każdej  klubowiczki. 30-minutowe zajęcia (zalecane są 2, 3 razy w tygodniu) odbywają się pod kontrolą trenera. Mrs. Sporty proponuje ćwiczenia, polegające na przechodzeniu kolejnych stacji, z których każda usprawnia i wzmacnia inną partię ciała.