Makaron i basta!
Włosi stanowczo dementują pogłoski jakoby makaron wywodził się z Chin. Pasta to dla nich obiekt kultu i danie stanowiące o narodowej tożsamości. Jednak niektórzy wybiorą się 25 października do Dubaju, gdzie obchodzony będzie Światowy Dzień Makaronu. W Polsce świętować zaś można w lokalach Makaruna.
2018-10-23, 15:16

Trudno się dziwić oburzeniu mieszkańców Italii, nie dość, że zjadają najwięcej makaronu na świecie – ponad 28 kg rocznie, opracowali do perfekcji jego produkcję i gotowanie, wymyślili nieskończoną ilość dań z kluskami w roli głównej, to na dodatek wypromowali go na całym świecie. Nie chcą więc dzielić się sukcesem z Chińczykami. Prawda, potwierdzona przez badania archeologów jest jednak taka, że włoski podróżnik Marco Polo przywiózł potrawę na półwysep z Azji, gdzie wytwarzano go ponoć od 4 tys. lat. Nie mniej już w XIII wieku Sycylijczycy sławili się produkcją najlepszego makaronu z pszenicy durum, a z czasem stał się on niezbywalnym składnikiem diety śródziemnomorskiej. 

Co ciekawe, domowe receptury są niezmienne od wieków - nie biorąc oczywiście pod uwagę makaronu fabrycznego - gdyż jego skład jest bardzo prosty: mąka, woda i jajka. Jest ponad 600 różnych gatunków pasty. Najpopularniejsze to: spaghetti, penne, farfalle, linguine, fusilli, tagliatelle, conchiglioni czy cannelloni.

- Wydawałoby się, że receptura na makaron jest mało skomplikowana, niby wszędzie ją można powtórzyć, ale próbowaliśmy pasty w rożnych miejscach świata, i co kraj to obyczaj, ale zdecydowanie najlepsza jest we Włoszech. Trudno powiedzieć, czy chodzi o użytą pszenicę, sposób zagniatania ciasta czy proces gotowania al dente. Tamtejszy jest najlepszy i basta! – mówi Przemysław Tymczyszyn, współwłaściciel popularnej sieci spaghetterii Makarun Spaghetti and Salad. - Dlatego kiedy tworzyliśmy Makaruna od początku wiedzieliśmy, że do naszych lokali sprowadzać będziemy oryginalną włoską pastę. Jeśli ktoś nie wie jak smakuje prawdziwy makaron, albo chciałby, w ten dedykowany dzień, uraczyć się czymś specjalnym, zapraszamy do naszych spaghetterii. 

Makaron przyjął się na świecie bardzo dobrze. Spaghetti z pomidorami jest najlepszym obiadem dla wielu dzieci. Lubią go także ich mamy, bo jest prosty i szybki w przygotowaniu. Nie ma chyba domu, w którym nie byłoby zapasu makaronu. Ponad połowa Polaków przyznaje się do tego, że podaje go na stół przynajmniej raz w tygodniu. Przeciętny Kowalski zjada go jednak tylko 5 kg rocznie i daleko mu do typowego Włocha. Zajmujemy pod tym względem 19 miejsce na świecie.

Światowy Dzień Makaronu obchodzony jest od 23 lat. W 1995 roku 40 producentów wystąpiło z wnioskiem o jego oficjalne ustanowienie. Pierwszą rocznicę świętowano w Neapolu, a ostatnie obchody w 2017 roku w Moskwie, gdzie podawano pastę z boczkiem i… wódką, czyli pennette alla vodka. Co się stanie przebojem w Dubaju jeszcze nie wiadomo, ale może być egzotycznie.

 

KONTAKT / AUTOR
Janusz Mroczkowski
CEO
Agencja Publicum PR
501 03 58 53
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015.  Dla dziennikarzy