Walentynki: przez żołądek do serca
Walentynki, czyli wielkie święto wszystkich zakochanych, już w najbliższą niedzielę. Większość par nie wyobraża sobie tego dnia bez romantycznej kolacji w blasku świec, z butelką wina i nastrojową muzyką. W menu królują wtedy na ogół dania powszechnie uznawane za afrodyzjaki. Co ciekawe, kilka tego typu potraw z łatwością można przygotować samodzielnie.
2016-02-11, 17:16

Walentynki już chyba na stałe wpisały się w kalendarz polskich świąt. Tego dnia chętnie wręczamy ukochanym ozdobne karteczki z miłosnym wyznaniem lub obdarowujemy ich drobnymi upominkami w postaci kwiatów, maskotek czy słodyczy.

 

Tego typu prezentem „od serca” coraz częściej jest także własnoręcznie przygotowana, romantyczna kolacja. Z całą pewnością warto przy tym postawić na dania mające dodatkowo podgrzać atmosferę, czyli posiłki przygotowywane z tzw. naturalnych afrodyzjaków.

 

Czym zatem w tym roku możemy zaskoczyć swoją drugą połówkę?

 

Krewetki duszone w winie

 

­- Ciekawym w smaku i jednocześnie łatwym do przygotowania afrodyzjakiem są chociażby krewetki duszone w winie ­– podpowiada Mariusz Topczewski. I dodaje: Do ich przygotowania będziemy potrzebowali 300 g krewetek, 1 marchwi, 2 ząbków czosnku, 2 cm świeżego imbiru, 4 łyżek oliwy, 150 ml wina białego, natki pietruszki oraz soli i pieprzu.

 

Przepis jest prosty. W pierwszej kolejności kroimy marchew w słupki (co najłatwiej będzie zrobić przy pomocy specjalnej obieraczki), a czosnek oraz imbir obieramy i siekamy w drobne plastry.

 

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej marchew, imbir i czosnek. Gdy ten ostatni zacznie wydzielać charakterystyczny aromat, wrzucamy krewetki i smażymy je przez ok. 1 minutę. Po upływie tego czasu wlewamy na patelnię wino i całość przykrywamy. W tym momencie redukujemy ogień i dusimy potrawę przez 4 minuty.

 

Gotowe krewetki z sosem wykładamy na głębokie talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki, solą oraz pieprzem i podajemy ze świeżym pieczywem.

 

Sałatka z awokado

 

Innym daniem, które z pewnością doskonale sprawdzi się na walentynkowym stole, jest sałatka z awokado. Wśród składników znajdą się tu: połówka awokado, 1 garść rukoli, szczypta soli morskiej, czarny pieprz, 2 brzoskwinie z puszki, 2 łyżki sosu winegret, 3 łyżki włoskich orzechów i 10 dag mozzarelli.

 

- Awokado obieramy i kroimy w ćwiartki, a brzoskwinie – w paski. Tarkujemy ser i w tym samym czasie na patelni rumienimy włoskie orzechy. Później rukolę posypujemy solą morską, dodajemy do niej awokado, mozzarellę, pokrojone brzoskwinie i orzechy. Całość polewamy sosem winegret i posypujemy czarnym pieprzem – opisuje przedstawiciel Winchestera.

 

Amerykańskie brownies

 

Mało kto wie, że świetnym, podgrzewającym atmosferę daniem – a dokładnie – deserem, mogą też być amerykańskie brownies. Do ich przygotowania będziemy potrzebować 250 g masła, 200 g gorzkiej czekolady, 75 g rodzynek, 50 g orzechów laskowych, 80 g kakao, 70 g mąki, łyżeczki proszku do pieczenia, 300 g cukru oraz 4 jajek.

 

W tym wypadku zaczynamy od roztopienia masła i czekolady w kąpieli wodnej – na parze. Do tak stworzonej masy dodajemy rodzynki i orzechy. W oddzielnej misce łączymy ze sobą kakao, mąkę, proszek do pieczenia i cukier, a następnie wszystko to mieszamy z roztopioną wcześniej masą czekoladową, roztrzepujemy jajka i dodajemy je do ciasta.

 

- Później wszystko to przekładamy do wyłożonej pergaminem, prostokątnej blachy. Brownies pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Gdy ciasto będzie już gotowe, kroimy je w romby i dekorujemy lukrem oraz posypujemy posiekanymi pistacjami – mówi Mariusz Topczewski.

 

A może restauracja?

 

Jak zatem widzimy, własnoręczne przygotowanie wyjątkowej, romantycznej kolacji nie jest szczególnie trudne.

 

Jeśli jednak z różnych względów zdecydujemy się wybrać do restauracji, w walentynkowy weekend czekać tam na nas będą ciekawe promocje. Przykładowo, w białostockim Winchesterze wszystkie zakochane pary do każdego zamówionego dania otrzymają lampkę wina, kawę lub herbatę.

 

Oprócz tego restauratorzy zadbają też o odpowiednią oprawę wieczoru (przygaszone oświetlenie, świece i nastrojowa muzyka), a w menu królować będą specjalne, walentynkowe drinki i koktajle – takie, jak chociażby mówiące „Kocham Cię” Ti Amo czy S'agapo.

KONTAKT / AUTOR
Janusz Mroczkowski
CEO
Agencja Publicum PR
501 03 58 53
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.