Truskawki? Na zdrowie!
Sezon na truskawki trwa w Polsce w najlepsze. W kolejce po nie na osiedlowych bazarkach czy przysklepowych straganach chętnie ustawiają się zarówno dzieci, jak i dorośli. I zdaniem dietetyków – to bardzo dobrze, bowiem owoce te, oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych, dostarczają też wielu witamin i pozytywnie oddziałują na organizm.
2016-06-23, 20:31

Mało kto wie, że Polska należy do największych producentów owoców miękkich na świecie. Nasz zbiór truskawek na poziomie ok. 150-200 tys. ton rocznie sprawia, że w tym względzie ustępujemy jedynie Hiszpanii!

Taki stan rzeczy to bez wątpienia powód do radości, bowiem wraz ze zwiększoną produkcją rośnie też spożycie tych owoców. A to zdecydowanie korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie:

- Truskawki, poza znanymi i cenionymi walorami smakowymi, charakteryzują się też wysoką zawartością witaminy C, makro- i mikroelementów, błonnika pokarmowego oraz polifenoli – wyjaśnia Radosław Majewski z Centrum Dietetyki Stosowanej w Białymstoku.

Do tego dochodzi zasobność w różnorodne substancje biologicznie aktywne – duże ilości kwasów fenolowych (2,4-2,5 mg/100 g .m.), flawonoidów (5,2-8,2 mg/100 g .m.) i witamin. W konsekwencji truskawki wykazują działanie antybakteryjne, a nawet przeciwdziałają powstawaniu i rozwojowi chorób cywilizacyjnych – w tym nowotworów (dzięki obecności dużej ilości kwasu elagowego), nadciśnienia, zawałów serca czy nadmiaru cholesterolu.

To nie wszystko

- Oprócz tego liczne badania sugerują, że zawarte w tych owocach polifenole mogą mieć pozytywny wpływ na trawienie i wchłanianie węglowodanów, a tym samym pomagają modulować stężenie glukozy we krwi po posiłku. Substancje te mają zdolność hamowania aktywności jelitowej α – glukozydazy, rozszczepiającej węglowodany złożone do prostych, co prowadzi do spowolnienia absorbcji glukozy. Jest to szczególnie istotne dla cukrzyków oraz osób dbających o prawidłową masę ciała – dodaje przedstawiciel Centrum Dietetyki Stosowanej.

Testy wykazały również, że bogaty w polifenole mus z truskawek zmniejsza u osób zdrowych poposiłkową glikemię w odpowiedzi na spożycie sacharozy, a obserwowane wydłużenie i osłabienie odpowiedzi glikemicznej wiąże się z ograniczeniem trawienia lub wchłaniania sacharozy z przewodu pokarmowego.

W tym miejscu warto wspomnieć o insulinooporności, będącej nieodłącznym elementem i jedną z przyczyn występowania cukrzycy. Jak dowodzą badania na zwierzętach, zawarty m. in. w truskawkach 3-glukozyd cyjanidyny może łagodzić wywołaną dietą wysokotłuszczową hiperglikemię i oporność na insulinę.
Związek ten bierze także udział w poprawie wrażliwości na insulinę (poprzez zwiększenie wydzielania adiponektyny i leptyny) oraz regulacji ekspresji genów w izolowanych adipocytach (komórkach tłuszczowych).

Istotne nasiona

Sezonowość występowania oraz stosunkowo mała trwałość truskawek powodują, że są one powszechnie stosowane do produkcji mrożonek, zagęszczonych soków, napojów, nektarów i dżemów. Warto jednak przy tym zwrócić uwagę na właściwości poszczególnych składowych owoców:

- Nasiona, choć stanowią jedynie ok. 1% całej masy, w rzeczywistości zawierają nawet do 11% wszystkich związków polifenolowych obecnych w truskawkach i są źródłem bogatego w kwas L-linolenowy oleju. Pamiętajmy też, że odpady z przetwórstwa mogą być źródłem substancji przeciwutleniających, a zwłaszcza proantocyjanidyn, oleju, kwasu elagowego i elagotanin – opisuje dietetyk Remigiusz Filarski.

Właściwości prozdrowotne

Przyjmuje się, że właściwości prozdrowotne warzyw i owoców wynikają z obecności w nich błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów. A znaczna część zawartych w nich polifenoli związana jest z matrycą błonnika, co w konsekwencji sprawia, że stanowi on idealny nośnik substancji o potencjalnie prozdrowotnym działaniu.

- Co więcej, biodostępność i biologiczna funkcja naturalnie występujących polifenoli (np. w truskawkach) jest nieporównywalne wyższa niż w obecnych na rynku farmaceutykach, co pozwala na pełniejsze wykorzystanie tych związków przez florę jelitową – dodaje na koniec specjalista z Centrum Dietetyki Stosowanej.

KONTAKT / AUTOR
Janusz Mroczkowski
CEO
Agencja Publicum PR
501 03 58 53
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.